04.01.2023 Külas Ettevõtluskülas

Jaanuari kuu teema on “Raha ja sissetulek”. Selle raames otsustasime sõita külla Ettevõtluskülla. Tartus, Ettevõtluskülas toimunud õppemängus „Ettevõtlik kodanik“ osalesid noored Tilsist, Põlvast, Moostest, Ahjalt ja Vastse-Kuustest. Ettevõtlusküla õppemäng toimus tehislinnakus, kus olid esindatud erinevad ettevõtted ning riigiasutused – kliinik, ilusalong, kaubamaja, linnavalitsus, meediakeskus, töökoda ja pank. Õppemängus osalejad jagati rollidesse ning kõigil tuli täita nii isiklikke kui tööandja ülesandeid. Õppemäng kestis piltlikult öeldes kolm kuud ning iga kuu lõpus toimus koosolek ja kulu/tulu aruannete tegemine.

Noored said mängulise kogemuse, mida tähendab ettevõttes või riigiasutuses töötamine, kuidas makstakse palka ning milliseid makse tuleb riigile maksta ja miks. Ühtlasi arenesid tegevuste käigus noorte koostööoskused, loovus ja analüüsivõime. Tore oli näha, kuidas noored väljakutsetega edukalt toime tulid. Näiteks tabas linnavalitsust ja töökoda mängu teisel kuul kahekordne hinnatõus ning kliiniku töötajad otsustasid mängu kolmandal kuul annetada kogu oma isikliku raha tööandjale, et kliiniku kasumit suuremana näidata.

Oma panuse õppemängu õnnestumisse andsid ka noorsootöötajad, kes aktiivsete klientidena kõiki ettevõtteid ja riigiasutusi külastasid. Näiteks Jane lemmikkohaks kujunes õppemängu käigus kliinik, kus kõik töötajad tema ümber sagisid ning püüdsid Jane põnevatele tervisemuredele tõhusaid lahendusi leida. Samas Alina veetis suurema osa ajast kaubamajas šopates ja ilusalongi teenuseid nautides. Nagu selgus, siis 1000 euro kulutamine nii lühikese ajal jooksul, oli oodatust palju keerulisem väljakutse.

Lustimist ning vahvaid vahejuhtumeid jagus õppemängu küllaga. Kõige lõbusamalt veetsid minu hinnangul aega kliiniku töötajad, kes alatasa kõkutasid ning seda isegi mängu vaheaegadel. Silma jäi ka see, et õppemängu käigus distants noorte vahel gruppides muudkui vähenes ning mängu lõpus tegutseti juba õlg-õla kõrval ühise meeskonnana. See oli äge!

Peale 2,5 tundi kestnud õppemängu suundusime lähedal asuvasse kohvikusse „Green Room Cafe“, kus meid ootasid ees friikartulid, krõbedad kanaribad ning rikkalik valik puuvilju. Sõime kõhud punni, imetlesime laes kasvavat muru ning muljetasime kogetu üle. Seejärel asusime aga tagasi koduteele. Bussis arutlesime, mida lahedat võiks veel sellel aastal teemakuude raames ette võtta ning lisaks jäi kõlama mõte, et järgmisel väljasõidul tasub jätta tunnike-kaks noortele aega niisama linna peal uitamiseks ja šoppamiseks.

Merlin

Põlva valla Noorsootöö Keskuse  

mobiilne noorsootöötaja noorteinfo suunal